Мъжки истории

Историята на Тодор

Въпреки че Тодор описва симптомите си на свръхактивен пикочен мехур (СПМ) като леки, той изпитва „неудобство“, с което му се е налагало да се справя през по-голямата част от последните четиридесет години.

„Що се отнася до контрола върху моя СПМ, се справям добре.

Някои дни са по-добри от други, а някои нощи може да ставам само два или три пъти, за да се облекча; други нощи се събуждам четири или пет пъти“, разказва мъжът (на 81 години).

„Не е лошо, но е неудобство, с което се налага да живея. Това е все едно да те боли зъб, когато спре, не мислиш за него, но когато се появи, правиш всичко възможно да се справиш.“

„Когато съм вкъщи и в позната среда, нещата са лесни.

Но дългите срещи, като например, посещенията в театър или кино, опашката в магазина или в пощата могат да бъдат много трудни. За мен е изключително важно да знам предварително къде се намират тоалетните, по очевидни причини. Но по време на среща с четири или пет души е неудобно да се налага да излизате повече от веднъж.

„През годините открих няколко неща, които активират моя СПМ; той може да зависи от това, което ям или пия, или ако денят е стресиращ -това изглежда активира честото ходене до тоалетната. Понякога промените в температурата имат незабавен ефект, като оказват натиск върху пикочния мехур, дори излизане от топъл автомобил. Разликата в температурата може да бъде само няколко градуса“, добавя той.

Вече почти на 82 години, Иван си спомня, че е имал проблем с пикочния мехур от много ранна възраст. За първи път посещава уролог в началото на 70-те години, но без особен успех. „Възможно беше да живея със състоянието, ако съм на място, където мога да се облекча. Бих могъл да напиша книга за това.“

„Преди години, не беше проблем да спрете по пътя, за да се облекчите. Спомням си как една ранна утрин на път за родното място в тъмното се облекчавах в края на лентата към главния път, когато ярко ме освети трактор на не повече от десет метра, който беше тръгнал по работа. Не беше много приятно“, смее се Иван. „За щастие сега има все по-голям брой бензиностанции по пътищата, които да решат проблема.“

Иван си спомня, че в един период симптомите на СПМ се влошават. Той е насочен от своя лекар към друг уролог и му е предписано лекарство за състоянието му, което действа известно време. Иван обаче установява, че обикновените техники за самоконтрол му осигуряват най-добро справяне със симптомите на СПМ.

„Опитвам се да избягвам газирани напитки и плодови сокове или да пия течности твърде късно вечер. Някои храни също усложняват проблема. Преди известно време дъщеря ми ми каза за упражненията за стягане на тазово дъно и оттогава ги правя всеки ден. Мисля, че всъщност упражненията водят до по-голям контрол. Според мен самоконтролът е най-добрият начин и се надявам, че той ще подобри още положението.“

Историята на Николай

„Работех като ръководител на компания и често бях на път; честите спирания бяха закон. Бях запаметил в ума си къде са всички тоалетни по пътя“

Николай не е привърженик на теорията, че синдромът на свръхактивния пикочен мехур (СПМ) е неизбежна последица от старостта, че е състояние, което се развива с настъпването на „златната възраст“. И е прав. Въпреки че е по-често срещан сред възрастните, свръхактивният пикочен мехур не е нормална част от стареенето. Сега е в началото на 70-те си години, но живеещият в София Николай е само на 46, когато за първи път развива симптомите на СПМ - неотложност, честота и никтурия (често събуждане през нощта за уриниране).

„Работех като ръководител на компания и често бях на път; честите спирания бяха закон. Бях запаметил в ума си къде са всички тоалетни по пътя“, казва той.

„По това време личният лекар ме насочи към консултант, който извърши двуетапна хирургична процедура, при която уретрата ми беше разширена и пикочният мехур разтегнат. Смяташе се, че може да имам малък пикочен мехур и резултатът от операцията би трябвало да бъде по-рядко ходене до тоалетната, но реално нямаше промяна. При СПМ пикочният мехур не трябва да е пълен, за да се появи позив за уриниране.

„Късметлия съм; симптомите ми са леки през деня. Върша разни неща, така че просто трябва да намеря тоалетна, когато почувствам позиви. Но през нощта може да бъде доста неприятно да се събуждате два или три пъти, за да отидете до тоалетната. Няма значение дали приемам или не приемам течности след 6 часа вечерта, през нощта пак ставам. Това е неудобство, повече от всичко друго“, казва Николай.

След повече от две десетилетия живот със СПМ, той познава отлично дразнителите и газираните напитки са на първо място в списъка. „Не пия алкохол, обичам Кока-Кола или Фанта, но тези напитки просто ме убиват. Водата може би е най-добре“, добавя той.

Николай казва, че понякога попадането в ситуация, която го поставя на ръба, може да предизвика позив за уриниране. „Има някакъв елемент на нервност, ако чакам да посетя лекар например, вероятно ще започна да изпитвам позиви. Но пък понякога когато нещо друго привлече вниманието ми, то може да ме разсее и позивите намаляват.

„Не помня да не ми се е налагало да ставам през нощта повече от веднъж през последните 25 години. Единственият начин, по който това ми пречи през деня, е, че ако отивам някъде, трябва да знам, че по пътя има тоалетна. Също така не бих искал да правя дълго пътуване с автобус.

„Не съм обсебен от това“, подчертава той. „Мога да изпразня пикочния си мехур, преди да изляза, но не след дълго позивите отново са налице. Не са толкова тежки, и все пак ги има. Но все още мога да стигам до тоалетната навреме.“

Николай добавя, че неговият СПМ не е повлиял негативно върху семейния му живот или върху отношенията му с другите. „Съпругата ми е медицинска сестра, тя е тази, с която споделям по темата. Въпреки че никога не съм изпитвал нужда да обсъждам състоянието си с други хора, може би, ако беше по-тежко, щях да го направя. Сравнено с рак или други сериозни болести, то наистина е много незначително, но е досадно - това е най-добрата дума да го опишете. Там си е, каквото е, не е изчезнало.“

Упражнения за мъже

Тазовото дъно се състои от слоеве мускули и други тъкани. Тези слоеве се простират като хамак от опашната кост до срамната кост отпред. Мускулите на тазовото дъно поддържат пикочния мехур и червата (и утробата при жените).

Упражненията за тазово дъно укрепват мускулите на тазовото дъно. Както при всеки мускул, редовното упражнение може да направи тези мускули по-силни и по този начин да ви помогне да предотвратите или контролирате уринарната инконтиненция и други проблеми, свързани със слабостта на тазовото дъно.

Може да правите упражнения за таза дискретно почти по всяко време, независимо дали шофирате, седите на бюрото си или сте се отпуснали на дивана. Необходима е обаче редовна практика. Първата стъпка при изпълнението на упражнения за мускулите на тазовото дъно е да се определят точните мускули.

НАМИРАНЕ НА МУСКУЛИТЕ

  • Седнете удобно изправени на стол, като коленете ви са раздалечени, а тазът е в неутрално положение. Запазете естествената извивка в долната част на гръбначния стълб. Седалищните мускули трябва да останат отпуснати.
  • Стегнете мускулния пръстен около седалището, сякаш се опитвате да спрете изхождане.
  • При мъжете – застанете странично пред огледалото (без дрехи).Като стегнете здраво мускулите на тазовото дъно и ги задържите в тази позиция, трябва да видите как пенисът ви се прибира и скротумът ви се повдига.5
  • Често срещана грешка е да използвате дишането си, за да се опитате да съкратите мускулите си. И така, започнете с нормално вдишване, а след като издишате, повдигнете мускулите на тазовото дъно и ги задръжте в тази позиция, като продължавате да дишате. Оставете ги да се отпуснат напълно между стяганията.
  • Може да опитате стоп теста: за да усетите мускулите на тазовото дъно, опитайте да спрете потока по време на уриниране, но не се препоръчва да се прави редовно, тъй като това може да навреди на пикочния мехур или уретрата.

След като се научите как да намирате мускулите, може да започнете да ги контролирате и укрепвате. Ако задържате дъха си или стягате седалищните мускули, значи не тренирате правилно – повторете упражнението по-внимателно.

 

УКРЕПВАНЕ НА МУСКУЛИТЕ

  • Свийте мускулите на тазовото дъно, след което ги стегнете максимално – това ще осигури укрепване, поради усилената работа на мускулите.
  • Отпуснете се напълно между стяганията.

Целта ви трябва да бъде 10 съкращения с продължителност 6-8 секунди. Направете 3 серии по 10 повторения.

БЪРЗИ СТЯГАНИЯ

Можете също да добавите бързи съкращения към програмата си от упражнения. Стегнете мускулите възможно най-силно и бързо и веднага ги отпуснете. Повторете 5-10 пъти.

 

РАЗВИТИЕ НА ПРОГРАМАТА

  • Правете това 1-3 пъти на ден. Натоварвайте мускулите, докато се уморят. Това е по-ефективно, отколкото ако ги товарите малко и по-често.
  • Започнете в седнало положение и след като усвоите техниката, преминете към изправено положение.
  • За да контролирате позивите на пикочния мехур, може да се наложи да „стискате“ до 20 секунди.

НАУЧЕТЕ СЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ПОЗИВИТЕ

Веднага щом позивът започне, останете неподвижни и поемете дълбоко въздух няколко пъти. Стегнете мускулите възможно най-силно и продължете да стискате, докато позивът започне да отшумява.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СТОИТЕ НЕПОДВИЖНО, ДА ДИШАТЕ И ДА СТЯГАТЕ

След като вече имате контрол, задръжте мускулите стегнати, докато отивате до тоалетната. При събличане отново ги стегнете силно. Трябва да практикувате съкращаването на мускулите за контрол на пикочния мехур всеки път, когато отивате до тоалетната, така че мускулите да свикнат с контрола над пикочния мехур.

Тази информация трябва да се използва само като ориентир. Ако изпитвате затруднения с намирането на мускулите на тазовото дъно, физиотерапевт може да ви помогне да разберете кои мускули да използвате, да измери мускулната ви сила и да ви предложи нервна или мускулна стимулация.

Упражнения за тазовото дъно
Начин на Живот
Споделено от специалиста
Симптоми и Диагноза
Практични съвети
Тренировки за мехура

This website uses cookies to give you the best experience online and to provide anonymised, aggregated site usage data. You can find out what cookies we use, what they do and how you can disable them in our COOKIE POLICY.By browsing this website and closing this message, you consent to our use of cookies on this device in accordance with our cookie policy unless you have disabled them.